Stad zonder politiek? Dat bevalt wel. Maar… hoe staat het met de democratie?

door | 5 april 2020 | Blogs | 0 Reacties

We zijn al weken een stad zonder politiek. En ik moet zeggen, dat bevalt wel. Het huisvuil wordt opgehaald, de grasvelden worden gemaaid, de fietspaden onderhouden en op de Veluwedreef werken de flitsapparaten nog volop. In onze stad zonder politiek gaat z’n leven z’n gangetje met alle restricties van dien.

Groot voordeel van de stad zonder politiek is dat ik donderdagavond niet meer voor de krant naar de Politieke Markt hoef. Heerlijk die vrije avonden. Aan de andere kant mis ik die avonden wel. Zeker het biertje en de borrelhapjes na afloop. Maar ook het nieuws ophalen, de raadsleden openbaar spreken, of stiekem in een hoekje achteraf mis ik toch wel.

Geheim
Nu gebeurt er helemaal niks. Nou ja, de fractievoorzitters vergaderen zich suf in geheime conference-calls, hetzelfde geldt voor het college van burgemeester en wethouders. Of die online-vergaderingen invloed hebben op de stad is volkomen onduidelijk. Iedereen hult zich in stilzwijgen. Als journalist vraag ik me dan wel af… wat bekokstoven ze daar allemaal? Wordt de raad links en rechts gepasseerd door het college en staat die raad dan over een paar weken voor voldongen feiten, feiten waar ze misschien nooit meer achter komen? Ik heb in ieder geval geen idee meer wat er in het stadhuis gebeurt. Ik probeer altijd het democratisch proces te volgen, te duiden en daar waar mogelijk te controleren. Dat kan nu dus niet. En dat schuurt aan de democratie.

Floriade
In het tweede kwartaal zou er meer informatie komen over de Floriade. Dat tweede kwartaal is nu bezig. Wat wordt het? Het evenement Floriade een jaar uitstellen? Een half jaar? Afblazen? Heeft de Floriade BV. die 9 miljoen extra nog wel nodig voor acquisitie? Er zal geen land ter wereld zijn dat nu vrolijk roept ‘ja, we gaan ons eens even fijn verdiepen in de Almeerse Floriade.’ Geen bedrijf zal zich nu nog aanmelden als sponsor van het evenement. Of het moet een all-you-can-eat-sparerib-express zijn, want die loopt nu gierend binnen. Ik kan me dus niets anders voorstellen dan dat er zeer zware druk ligt op die Floriade.

Rest de vraag: Is een stad zonder politiek ook een stad zonder democratie? Die democratie staat volgens mij in ieder geval nu wel zwaar onder druk. En dat weegt absoluut niet op tegen mijn vrije donderdagavond.