Ouders van op rel beluste jongeren niet bereikbaar

door | 26 januari 2021 | Blogs | 0 Reacties

Als krant waren wij ervan op de hoogte dat er oproepen gedaan waren om maandagavond te rellen in het centrum van Stad. Bewust hebben we dit niet gepubliceerd. We zijn geen pr-bureau voor rellende jongeren.

Maar wel voor mij aanleiding om de stad in te gaan. Enige tientallen jongeren waren naar het Stadscentrum gekomen na een oproep op social media om te rellen. Van 19.30 uur tot 21.15 uur stond ik er tussen.

“Ik heb een aantal jongeren staande gehouden en hun ouders gebeld”, vertelde een agent mij. “Geen van die ouders nam de telefoon op. Bizar.”
Ik sprak vriendelijke jongens die me vertelden dat ze alleen kwamen kijken “want er gebeurt weer eens iets.” Veel van hen waren in de middelbare schoolleeftijd, sommigen hooguit 14 jaar, soms jonger.
Van rellen was geen sprake. Wat vuurwerk en verder hier en daar groepjes die op de sensatie uit waren. Van enig doordacht protest was geen sprake.

Opvallend was de relaxte houding van de politieagenten die volop aanwezig waren. Ze gingen veel in gesprek met de jongeren. Het leek af en toe waarachtig wel gezellig.
Om 20.50 verzochten de agenten aan groepjes jongeren naar huis te gaan: “Heren het is de hoogste tijd om naar huis te gaan.” Tien minuten later was het Stadhuisplein leeg.
De vragen waar ik nu over nadenk is ‘wat vinden die ouders ervan?’ en ‘weten die ouders wel dat hun kind graag naar rellen gaat kijken?’

Ik denk dat veel van die ouders niet weten wat hun kind doet en waar het naar toe gaat. Als je kind een uur voor de avondklok de deur uitgaat stel je daar toch wel even een vraag over. Bij een klein aantal ouders gebeurt dat blijkbaar niet.
Maar laten we het op dit moment in Almere niet groter maken dan het hier is. De overgrote meerderheid van de Almeerse jongeren zat gewoon thuis.