Nieuwe Floriadedirecteur Cloo slaat nu al wild om zich heen

door | 11 april 2020 | Blogs | 0 Reacties

Het is weer eens tijd voor een update hoe het journalistiek gaat bij de krant.

Na drie weken geheim online vergaderen in het stadhuis over de Floriade was aan de krant wel duidelijk dat de Floriade in zwaar weer verkeert. “Wordt het evenement afgelast?”, vroeg ik vorige week aan een raadslid. “Ik heb geheimhouding”, zei het raadslid, “maar je zit er dichtbij.”
Als snel sijpelde naar buiten dat het afstel, uitstel of een light-versie zal worden. Maar ik publiceerde niet. Keiharde documenten waren er niet, alleen hear say vanuit directbetrokkenen die doodsbang zijn hun geheimhouding te overtreden.

Totdat Omroep Flevoland op 7 april meldt dat ‘de gemeente Almere overweegt een verzoek te doen om de Floriade van 2022 uit te stellen’. De redactie van de krant belde donderdag 8 april ’s ochtends vroeg de Floriade BV. met de vraag hoe dat zit. “Er is geen sprake van dat de Floriade in 2022 wordt uitgesteld af afgesteld. De wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere wordt gewoon volgens planning georganiseerd.”

De krant publiceert dat dan ook die dag.

Met enorme heisa tot gevolg. We kregen de Floriade BV. in de loop van de ochtend boos aan de telefoon. “Dit hadden we niet naar buiten moeten brengen. Kan het van jullie website af?”
Wij: “Nee, dat doen we natuurlijk niet. Het is zo door jullie gezegd en daar laten we het bij.”
We boden wel aan dat de nagelnieuwe Floriadedirecteur Pieter Cloo zijn verhaal mocht doen en dat we dat die dag nog zouden toevoegen aan het artikel. Ik kreeg een afspraak met Cloo om 14.30 uur.

Maar Cloo ontstak daarna in woede. Boze mails en een eis dat het artikel vóór 15.00 uur verwijderd moest zijn. “Graag eerst de bevestiging van uw kant dat uiterlijk 15.00uur de publicatie van de site is verwijderd. Dan verloopt de termijn waarop ik een interview wil geven en zal wat mij betreft (en niet alleen wat mij betreft) de krant voorlopig niet te woord worden gestaan wegens grove nalatigheden met schade tot gevolg.”
Pure chantage waar wij uiteraard niet op ingingen. Bovendien is een interview met een tijdelijke directeur natuurlijk ook weer niet zo interessant. Met daarbij het gegeven dat de Floriade BV. zelf nadrukkelijk gezegd heeft dat er geen uitstel of afstel van de Floriade komt.

Het wordt leuker.

Donderdag rond twaalf uur komt de gemeente met een persbericht waarin wordt gesteld dat uitstel, afstel of een lightversie onderzocht gaat worden. Dat staat dus haaks op dat wat de Floriade BV. aan de krant meldde.
Naar verluid heeft de wethouder Jan Hoek (GroenLinks) van de Floriade na het publiceren van de uitspraken van de Floriade BV. staan schuimbekken. Later zei hij dat hij de uitspraken voor rekening van de Floriade BV. houdt.

Het wordt nog veel leuker

Om 16.24 meldt directeur Cloo aan de krant: “Voorlopig worden geen vragen meer beantwoord en interviews gegeven dan wel woordvoering gedaan vanuit de Floriade Almere 2022 B.V.”

De beste man is pas een paar dagen in dienst, en slaat nu al wild om zich heen. Geen informatie meer dus vanuit de Floriade BV. naar de krant.

We hebben daar eens over nagedacht. Als redactie kan ons het niet veel schelen. Maar wat zouden onze lezers daarvan vinden? De inwoners van Almere staan al niet juichend op de banken voor de Floriade.
Ik vermoed dat ze hun schouders ophalen en hopen op een snelle definitieve beslissing in de gemeenteraad over de Floriade, een beslissing waar ze al jaren om vragen.

Alle artikelen:
Omroep Flevoland 7 april:
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/180051/floriade-2022-mogelijk-uitgesteld

Almere DEZE WEEK 8 april:
http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2164-nieuws/nieuws/1499887-floriade-bv-lsquo-geen-sprake-van-uitstel-of-afstel-floriade-rsquo

Almere DEZE WEEK 8 april:
http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2164-nieuws/nieuws/1499889-college-onderzoek-drie-scenario-s-floriade