Deze raadsperiode is in volle gang. Een reactie van Martine van Bemmel, fractievoorzitter van D66

door | 2 augustus 2020 | Blogs | 2 reacties

Ik schreef 29 juli een blog met de titel; 2018-2022, een verloren raadsperiode.
Daarin daagde ik politici uit de handschoen op te nemen. Martine van Bemmel, fractievoorzitter van D66 deed dat. Hierbij haar reactie.

Een verloren raadsperiode noemt Robert Mienstra, journalist van Almere deze Week, de huidige raadsperiode in een opiniestuk. Hij omschrijft een raad waarbij de oppositie en coalitie steeds meer tegenover elkaar kwamen te staan. Het klopt dat er intens zware debatten zijn gevoerd door de raad in de afgelopen twee jaar. En inderdaad, rond die debatten was de sfeer om te snijden. Maar met zijn conclusie van een verloren raadsperiode ben ik het niet eens. Iedere keer ná deze debatten wisten de raadsleden elkaar weer te vinden. En namen zij met wisselende meerderheden besluiten vóór de stad. Zij bleven zich inzetten voor wat zij denken dat goed is vóór Almere.  

Raadsleden zijn inwoners van onze stad. Inwoners die vanuit uiteenlopende perspectieven en om diverse redenen besluiten dat zij willen bijdragen aan Almere en hier tijd in willen steken. Meer dan de helft van de huidige raadsleden begon in 2018. Nieuwe en minder nieuwe raadsleden die gaandeweg elkaar en het raadswerk leerden kennen. Die op sommige momenten tegenover elkaar kwamen te staan en op andere momenten samenwerkten. Die achter een raadslid gingen staan dat beroepsmatig werd aangevallen door een crimineel. Die kozen om miljoenen euro’s te investeren in stadsvernieuwing in Almere Haven en Buiten. Die besloten om flink te gaan bouwen aan woningen en te werken aan de economie. Die een gevallen coalitie de ruimte gaven er weer bovenop te komen.  Die boven op de jeugdzorg zitten omdat ze overtuigd zijn dat het beter kan en moet. Die met elkaar besloten appeltaartpunten rond te brengen bij verzorgingshuizen toen deze door corona werden afgesloten. 

Ik ben onderdeel van deze raad. Mijn zicht op deze raadsperiode is dus verre van neutraal. Toch vind ik het belangrijk om dit signaal ook te laten horen. Deze raadsperiode is in volle gang. Er gaan zeker dingen mis, maar er zijn ook mooie ontwikkelingen ingezet en besluiten genomen. Natuurlijk wordt er in het resterende anderhalf jaar ook gestemd over voorstellen van raadsleden die van tevoren al weten dat hun voorstel het niet gaat halen. Maar deze raadsleden zijn het aan de Almeerse inwoners verplicht om te strijden voor hun idealen. Dat is onderdeel van politiek. De vierenveertig raadsleden die ik heb leren kennen, zetten zich iedere dag weer in voor Almere. En als jij denkt dat het beter kan, meld je dan voor de verkiezingen in 2022. Bij een politieke partij of richt een partij op. Of ga langs bij een partij en bied je expertise aan. Doe mee. Zodat we samen blijven bouwen aan onze stad.  

Martine van Bemmel, fractievoorzitter D66