Burgeroorlog in Almere

door | 22 november 2016 | Blogs | 1 reactie

roos-verwelktIn Almere twittert de PVV ongeveer ieder uur wel iets wat vluchtelingen, moslims hebben misdaan. Vooral in Duitsland. Of het allemaal waar is, is niet controleerbaar. Social media zijn meningen. Alles wat daar gedeeld wordt, is per definitie niet controleerbaar.

Maar als je elk uur, zoals ik, die tweets en die posts op facebook ziet… je wordt er wel door beïnvloed. Waar rook is, is vuur. Toch? Of zoals laatst iemand op tv zei: “Het staat op facebook, dus het is waar.”

De PvdA van Almere lijkt er de laatste weken in mee te gaan. Ook nu van hen een stortvloed van posts die het tegendeel van het gelijk van de PVV willen beweren. Ik word er knettergek van. Ik gebruik twitter om een beetje op de hoogte te blijven van wat er leeft in onze stad. Maar, het lijkt wel oorlog.

In de gemeenteraad, bij de politieke markt, zijn persoonlijke aanvaringen tussen de PvdA en PVV meer regel dan uitzondering. Er wordt op de man gespeeld. Vorige week nog bij het item Floriade. Een forse tackle van achteren van de PvdA op de PVV. Mijn collega van Omroep Flevoland en ik keken elkaar verbouwereerd aan. Er bestaat toch ook nog zoiets als fatsoen? Elleboogstoten en slaande bewegingen. “Purperrood”, zou Mart Smeets vroeger gezegd hebben.
Het lijkt wel oorlog.
“Voetbal is oorlog”, zei Rinus Michels ooit. Politiek inmiddels ook.

De verkiezingsstrijd wordt niet meer op straat gevoerd. Een lullig rood roosje uitdelen op de markt. Het publiek schudt meewarig het hoofd.
In je VVD-hesje voorbijgangers aanspreken. Alleen een luisterend oor als de boodschappende tante Truus zelf VVD stemt.
En die D66 sjaaltjes. Pseudosupporters.

De burgeroorlog die aanstaande is in Nederland is al in volle gang. Nu nog met woorden. Op de social media, op facebook en twitter.
Nationalistisch Nederland is daar inmiddels afgetekend winnaar. Zij gaat gewoon beter en slimmer om met de social media. Tante Truus en ome Jan lezen het de hele dag. En zien dat het goed is. “Het staat op facebook, dus het is waar.”