‘Wit’ of ‘blank’? Klukkluk had gewoon gelijk.

door | 27 januari 2018 | Blogs

Van de NOS mogen we geen ‘blank’ meer zeggen maar moeten we ‘wit’ zeggen. Niet een blanke man, maar een witte man (of vrouw, anders krijg ik die weer in me nek. Oeps, nee, nee, geen man of vrouw, maar persoon, nee, nee, beter nog mens. Is dat genderneutraal genoeg?)

witte-de-withDe zeventiende eeuwse vlootvoogd Witte de With is inmiddels persona non grata. Hij was geen zeeheld, maar een zeeschurk. Maar de discussie over het woord ‘wit’ zet hem toch weer in een ander daglicht. Zijn naam is nu weer hypercorrect. In die zin droeg hij al een geuzennaam.

Bij mijn weten is ‘blank’ ethymologisch verbonden met het Franse ‘blanc’. Vin Blanc is witte wijn. Het lijkt mij dat ‘blanc (fr)’ gewoon ‘wit’ betekent.
Kortom, waar is de NOS mee bezig? ‘Dames en heren’ mag niet meer, ‘Zwarte Piet’ mag niet meer en ‘blank’ is nu ook afgeserveerd. De discussie over ‘negerzoenen’ is inmiddels al gevoerd. Die over ‘blanke vla’ zit er aan te komen.

klukklukIk ben van de generatie die opgroeide met Pipo de Clown. Daarin speelde de indiaan Klukkluk. Die riep ‘dit is van de gekke.’ In de jaren ’60 was daar al kritiek op. Dat was indiaans, en zo spreekt een indiaan niet. De uitdrukking is nu gewoon Nederlands.
Ik zou zeggen… NOS, doe daar wat aan. Uit het woordenboek met die uitdrukking. Zwaar discriminerend naar een Amerikaanse minderheid.
Klukkluk had het ook over ‘bleekgezicht’ als hij het over een ‘blanke’ had.
Sorry NOS, ‘witte.’
Ik ben er helemaal uit nu.
Ik ben niet blank, ik ben niet wit… ik ben een bleekgezicht.