Ik lachte me tranen met tuiten over Eden Holland

door | 5 april 2019 | Blogs

Moordende concurrentie vijf groene attractieparken in en om Almere

Tenenkrommend. Sterker nog… gênant. Dat was de presentatie van attractiepark Eden Holland in de gemeenteraad van afgelopen donderdag. Zelden zo’n beroerd promopraatje van een ondernemer in de raad meegemaakt.

De presentatoren van de Eden-advertorial.

Als we het verhaal mogen geloven daalt de hemel neer op Almere. En de verlosser is de heer Anton Valk van Eden die geflankeerd werd door twee pr-meisjes die een uur lang een zelfgenoegzame glimlach op de gezichtjes toverden. “In Eden Holland nemen bezoekers niet alleen kennis van belangrijke thema’s om onze aarde voor toekomstige generaties te behouden, maar worden ze ook geïnspireerd tot actie.” Waarna een zondvloed van gelikte artist impressions over de raadsleden spoelde.

“Nee, broodjes kaas serveren we niet”, mutste een pr-meisje. “We zijn voor het dierenwelzijn.” Niemand die dit gelooft. Ontneem de Nederlander zijn broodje kaas met mosterd en de rapen zijn gaar. Maar die rapen schijn je dan weer wel in het Eden-voedselbos te kunnen plukken om daarna boven een houtvuurtje te kunnen laten pruttelen.
“Ze hadden me ook een dvd’tje kunnen sturen die ik met een biertje erbij thuis op de bank had kunnen bekijken”, morde een raadslid na afloop.

Steekt de gemeente Almere met Eden opnieuw haar nek in een kostbaar project waar helemaal nog geen financiële onderbouwing voor is? Ik hoor de messen al slijpen bij de oppositie: “Hoeveel geld gaat dit de belastingbetaler nu weer kosten na de Floriade?”

Concurrentie

Het lijkt er op dat vijf groene attractieparken elkaar in een straal van 25 kilometer in en rond Almere de tent gaan uitvechten met een moordende concurrentie: Floriade, Floriworld, HollandWorld, Eden Holland en Almere Jungle.

Bloemenliefhebbers in Nederland hebben er vanaf 2020 namelijk een nieuwe groene hotspot bij: FloriWorld, gevestigd in Aalsmeer. Een ervarings- en expertisecentrum voor de bloemensector, waar bezoekers uit de hele wereld hun ogen de kost kunnen geven in de wereld van planten en bloemen in een eftelingachtige sfeer. De blikvanger wordt de 26-meter hoge tulp met glazen wanden en het doel is om mensen te verwonderen met kleuren, geuren en emotie.
Ook zo’n prachtig promoplaatje, dus. De marketeers nemen de wereld in en rond Almere over.

Ik lachte me donderdagavond tranen met tuiten over Eden en kan niet wachten totdat ondernemers als Bakker Bart, Groenteboer Gerrit en Harry de klusjesman hun verhalen in de gemeenteraad mogen komen vertellen.

Podcast met daarin het onvergetelijke broodje kaas bij Eden Holland.