Hoe komen publicaties van Almere DEZE WEEK tot stand?

door | 13 mei 2019 | Blogs

Deel 1: Vis à Vis in Almere DEZE WEEK

Door Robert Mienstra

ALMERE – Een lezer vroeg mij hoe ik aan mijn informatie over Vis à Vis kwam. ‘Hoe gaat dat bij jullie op de redactie in z’n werk?, wilde hij weten.
De serie over Vis à Vis kost veel tijd, veel schrijven, veel bellen, mailen, appen en stukken lezen.
Af en toe is er gedoe.
Hieronder vertel ik hoe de serie tot stand is gekomen en wat daar bij komt kijken.

22 maart 2019
De telefoon gaat op de redactie. Een mij redelijke bekende Almeerder aan de telefoon.
“Ik hoorde gisteren een paar mensen met elkaar praten. Die hoorde ik zeggen dat Vis à Vis moet vertrekken van de plek waar ze nu zitten in Almere Poort. Je hebt het niet van mij, maar misschien kan je er wat mee.”
Dit soort telefoontjes krijgen we vaker, ik ben wat huiverig als er gezegd wordt ‘je hebt het niet van mij’. Waar zijn mensen altijd zo bang voor?

Ik besluit er toch een telefoontje aan te wijden. Want Vis à Vis weg van de huidige plek is natuurlijk nieuws.
Via via kom ik in contact met Wim Trieller, de voorzitter van het theatergezelschap. Hij is er aanvankelijk niet zo happig op om er met me over te praten. Daardoor weet ik dat er wat aan de hand is. Uiteindelijk spreken we af met elkaar in café Bagels in Stad.

26 maart 2019
Trieller en ik ontmoeten elkaar bij Bagels in Stad.
“Ik heb wel even met Vis à Vis overlegd”, zegt Trieller. “Maar al snel vonden we dat we gewoon opening van zaken moesten geven. Er is een conflict met de gemeente over de geluidsoverlast van Vis à Vis. Woningbouw komt dichterbij het theatergezelschap. Dat ontwikkelt nu een plan om op een kunstzinnige manier een geluidswal aan te leggen.
“Het is niet zo dat we weg moeten”, zegt Trieller. “Het gaat om de geluidsoverlast.”
Ik vind dat nieuwswaardig en besluit er op 5 maart een artikel aan te wijden: http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1496617-theatergezelschap-vis-a-vis-gaat-geluid-weren

Begin april krijg ik een telefoontje van Vis à Vis. Er is meer aan de hand dan geluidsoverlast. Er is een bestemmingsplan waaruit blijkt dat Vis à Vis toch weg moet van de huidige locatie. Vis à Vis geeft aan dat verhuizen binnen Almere geen optie is. Ze zijn al een keer verhuisd, en de opbouw van de huidige locatie heeft hen 8 ton gekost. Opnieuw verhuizen in Almere is mentaal, en ook financieel geen optie voor hen. Als ze van de huidige plek weg moeten, dan vertrekken ze definitief uit Almere. Ze gaan een petitie beginnen voor behoud van de huidige plek.

12 april 2019
Ik wil van wethouder Veeningen (D66) weten hoe het zit met Vis à Vis. Ik probeer via de afdeling voorlichting van de gemeente een afspraak met haar te maken voor een interview.
Voorlichting vraagt wat ik allemaal wil bespreken en waarom. Ik besluit olie op het vuur te gooien. “Volgens mij zijn wethouder Van Garderen en wethouder Veeningen niet eenduidig over Vis à Vis. De een wil dit en de ander wil dat.”
Volgens de voorlichter zijn de dames eenduidig. Ik geef aan dat ik wil weten hoe het er voor staat, hoe het met Vis à Vis zit. Ik meld dat ik al een verhaal over Vis à Vis in de steigers heb staan.
Voorlichter wil weten wat ik dan in de steigers heb staan. “Dat klinkt heel vaag”, zegt hij.
Ik: “Dat houd ik ook vaag.”
Voorlichter: “Maar wat is er je doel mee?”
Ik: “Gewoon, een stuk over Vis à Vis schrijven.”
Voorlichter: “Maar wat heeft Vis à Vis dan gezegd dat je gaat publiceren?”
Ik: “Dit gesprek begint nu te lijken op de reactievergadering van Almere DEZE WEEK.”
Voorlichter: “Ik kom er op terug.”

16 april 2019
Voorlichting belt. Er kan een dubbelinterview met wethouders komen.
Voorlichter: “Vis à Vis heeft twee aspecten, enerzijds cultuur en anderzijds gebiedsontwikkeling. Op maandag 13 mei kan het interview plaats vinden. En op donderdag16 mei komt het onderwerp in de raad.”
We spreken 13 mei af.
Ik vind het wel lastig, want nu kan ik het interview niet meenemen in de krant voordat de raad e.e.a. heeft besproken. Het interview komt dan 22 mei als mosterd na de maaltijd. Maar het is niet anders. De agenda van de dames zit vol.

17 april 2019
Ik publiceer het nieuws dat Vis à Vis een petitie begint om op de huidige locatie te blijven.
http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1497113-vis-a-vis-start-petitie-voor-behoud-huidige-locatie


18 april 2019
Deze dag staat de teller van de petitie al op 10.000 handtekeningen. Voor Almere is dit ongekend. Ik besluit meteen er over te publiceren:
http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1497119-binnen-24-uur-10-000-handtekeningen-petitie-vis-a-vis

Enkele dagen later belt Voorlichting.
Voorlichter: “Gezien de actualiteit is het toch beter om het dubbelinterview met Van Garderen en Veeningen eerder te doen. Het voorstel is: 24 april in de schouwburg.

24 april 2019
De gemeente heeft ruim 50 communicatie-adviseurs in dienst. In een artikel in Vrij Nederland zeiden Marcel en ik gekscherend: dat is dus 50 tegen 2 (wij dus).
24 april zit ik in de schouwburg tegenover twee wethouders, een voorlichter en een communicatie-adviseur. 4 tegen 1. Nu ben ik wel wat gewend.
Ik werk mijn lijstje af wat ik in mijn hoofd heb. Opvallend is dat wethouder Veeningen niet weet of er al projectontwikkelaars voor het gebied van Vis à Vis zijn.
Voorlichter: “Dat zoeken we uit.”
Ik vond dat het opvallendste moment in het interview. Als je als wethouder goed in het dossier zit, dan weet je dat toch. In de eerste versie van de uitwerking schrijf ik dat wethouder Veeningen het niet weet.
Ik beloof het stuk toe te sturen voor akkoord. De afspraak is altijd dat de afdeling voorlichting het stuk naleest op feitelijke onjuistheden. Daar wordt – als ze er inzitten –  het stuk alleen maar beter van.

Voorlichting komt met een aantal minimale wijzigingen op details. Inhoudelijk blijft alles overeind. Dat kan ook niet anders omdat ik het interview opgenomen heb en de antwoorden in het vraag-antwoord-interview letterlijk van de band af heb uitgetikt.
Wat wel in mijn stuk wordt gewijzigd is de uitspraak van Veeningen waarin ze zegt dat ze niet weet of er al projectontwikkelaars bij het gebied van Vis à Vis betrokken zijn. Die tekst wordt: “Nee, het gaat deels om Particuliere Ontwikkelingskavels en deels om woningbouw waarvoor de tender nog uitgeschreven gaat worden.” Tijdens het interview wist ze dit dus niet.


26 april 2019
Ik publiceer het artikel met Van Garderen en Veeningen:
http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1497201-hoe-zit-het-met-vis-a-vis

Diezelfde dag bel ik met Vis à Vis. Ik wil weerwoord. Inmiddels heb ik een aantal documenten in handen waaruit blijkt dat er door vorige colleges toezeggingen zijn gedaan aan Vis à Vis: ze zouden op de plek waar ze nu zitten mogen blijven. Ook is er een kaartje uit 2013 waarop de gemeente duidelijk afdrukt: definitieve locatie.
Ik bel Frits Huis, de wethouder van cultuur uit het vorige college. Hij is klip en klaar (en boos): “Er zijn wel degelijk toezeggingen gedaan door de vorige colleges.”
Ik neem dat mee naar mijn interview met Vis à Vis, op de locatie waar ze nu zitten.

1 mei 2019
Interview met Vis à Vis op de huidige locatie. De repetities voor de nieuwe voorstelling zijn in volle gang.
Alle documenten en e-mails waaruit blijkt dat Adri Duivesteijn uit het college van 2014, en dat het vorige college toezeggingen hebben gedaan kan ik inzien. Ik kan er niet meer van bakken dan dat dat helder is.
Vis à Vis heeft ook het document met het locatie-onderzoek dat in 2013 is gedaan naar vijf locaties voor het theatergezelschap. Op een kaartje staat Vis à Vis aangegeven met rode stip op de huidige locatie.
Wethouder Hilde van Garderen zei: “Maar het is niet geregeld.”  Ik vraag me af wat toezeggingen van vorige wethouders dan nog waard zijn. Hoe zit dat moreel?
Ik kan mijn overwegingen uiteraard niet kwijt in mijn artikel, want Vis à Vis is aan het woord.
Ik besluit het kaartje waarop staat “definitieve locatie” af te drukken in de krant. Helderder kan niet, dunkt me.

3 mei 2019
Ik publiceer het interview met Vis à Vis.
http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1497265-vis-a-vis-huidige-wethouders-spreken-niet-de-waarheid

7 mei 2019
We publiceren een opinie van Martine van Bemmel, fractievoorzitter van D66 over Vis à Vis. Zij belde of we haar opinie online wilden zetten. Uiteraard.
http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1497337-opinie-d66-lege-beloftes-ex-wethouder-schaden-vertrouwen-in-politiek

8 mei 2019
We zien dat Bas ten Brinke, voorzitter van het Cultuurfonds Almere een brief aan de gemeenteraad heeft gestuurd met een advies over Vis a Vis.
We maken daar een artikel van:
http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1497345-voorzitter-cultuurfonds-wil-huidige-locatie-voor-vis-a-vis

9 mei 2019
Politieke markt op donderdagavond. Het cultuurplan van wethouder Van Gareren  staat op de agenda.
Bij aanvang vraagt Van Garderen het woord en snijdt Vis à Vis aan. Ze belooft een raadsbrief met daarin het locatie-onderzoek voor Vis à Vis en de eventuele alternatieve locaties. Hoe zich het locatie-onderzoek uit 2013 tot het nieuwe locatie-onderzoek verhoudt, bleef in de vergadering onduidelijk.

Tijdens deze Politieke Markt bood Vis à Vis 15.000 handtekeningen aan voor het behoud op de huidige plek.
Voor het stadhuis was een demonstratie van Vis à Vis waar ik middenin stond.
Klaartje Wierbos was duidelijk: “Het is deze plek in Poort, en geen andere. Verhuizen binnen Almere is voor ons geen optie. Als we van de huidige plek af moeten, dan vertrekken we uit Almere.”

Opvallend was dat tijdens het aanbieden van de petitie vanuit de griffie werd gezegd dat het bestemmingsplan rond Vis à Vis niet 16 mei, maar 23 mei op de agenda is gezet. De voorlichter van wethouder Van Garderen meldde 16 april nog aan deze krant dat de datum van 16 mei stond.
Wat de reden van de nieuwe datum is, is vooralsnog niet bekend.

13 mei 2019
Ik publiceer over het aanbieden van de petitie van Vis à Vis tijdens de Politieke Markt en de demonstratie op het stadhuisplein.
http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1497374-15-000-handtekeningen-voor-behoud-vis-a-vis


Wordt vervolgd.

9 mei, demonstratie van Vis a Vis op stadhuisplein. (Foto: Robert Mienstra)