Hoe komen publicaties van Almere DEZE WEEK tot stand?

door | 15 augustus 2019 | Blogs

Deel 2: De krant als klachtenloket voor de gemeente

We worden bedolven bij de krant onder klachten van lezers over de openbare ruimte in de stad. Daar ben ik zelf schuldig aan.

Ik fietste naar de redactie en kwam op het Burgerspad een fietsroutebord richting Almere Stad tegen. Als je het bord zou volgen, kwam je in Haven uit. Foutje dus. Ik zet dat in de krant om verwarring bij de lezers te voorkomen.


Dat was het hek van de dam. Een stortvloed van klachten over fietspaden, de bewegwijzering en over onveilige situaties. Een zevental heb ik gepubliceerd, maar een lantaarnpaal die voor een oprit staat.
Wat nog meer klachten opleverde.
Ik ga ten onder aan eigen succes. Want ik kan niet iedereen bedienen.
Inmiddels heeft de gemeente op twee plekken de fietspaden en bewegwijzering in orde gebracht. Maar toch lijkt het er volgens mijn lezers op dat geen bord goed staat. Om over de omleidingen maar te zwijgen.

Een oudere dame in Haven meldde me dat er op de Schoolwerf een levensgevaarlijke vluchtheuvel staat. Ik ga er meteen heen. Ze vertelt dat er inmiddels drie ouderen met hun scootmobiel of driewielfiets zijn omgeslagen en gewond zijn geraakt door de mallotige vluchtheuvel die naar mijn mening nergens toe doet.
Een week na publicatie is de heuvel alweer door de gemeente verwijderd. Bewoners blij. Behalve een paar verbitterde facebookers die vinden dat ‘de oudjes maar beter moeten sturen.’
Ik heb inmiddels nog drie vergelijkbare situaties in fietspaden waar de situatie naar verluid nog gevaarlijker is.

Alle klagers zeggen dat ze na hun melding niets meer van de gemeente gehoord hebben, dus is de krant hun laatste redmiddel.

Maar… ik ben geen ombudsman, geen klachtenloket voor de gemeente. Op twitter meldde iemand dat hij de gemeente had gedreigd Almere DEZE WEEK in te schakelen voor lantaarnpalen die het sinds maart al niet meer doen.
Wat moet ik?
Ik ben nu van plan een gesprek met de gemeente aan te vragen met de afdeling ondehoud/beheer. Ze mogen me haarfijn vertellen hoe ze te werk gaan. Worden de fietsverkeersborden door Oost-Europese onderaannemers uit Roemenië geplaatst? Zitten de mensen op het stadhuis de hele dag aan de koffie in de koffiecorner op de tweede verdieping? Kijken ze Netflix tijdens het werk? Of interesseert het ze niks?

Dat laatste is volgens mijn vrouw Jessica de oorzaak. En zij heeft het vaak bij het rechte eind.