De Floriadepartijen zijn weer aan zet

door | 7 april 2024 | Blogs

De gemeente wil voor 51 miljoen het Floriadeterrein terugkopen van projectontwikkelaar Amvest.

De eerste vraag die bij mij bovenkomt…. Hebben wij wel 51 miljoen op onze spaarrekening staan. Laatst begreep ik in de gemeenteraad dat ons gemeentelijke spaarpotje juist verdampt is tijdens de Floriadejaren. Waar gaan we die 51 miljoen dan van betalen?

Mijn oude vader zei altijd: “Jongen, geld dat je niet hebt, kan je niet uitgeven.”
“Ja maar pap”, zei ik dan, “volgende maand krijg ik weer salaris.”
Waarop die ouwe zei: “Hoe doe je het dan die maand daarna?”
Ach, dat zou ik wel zien.

De gemeente hoopt op termijn het Floriadeterrein weer te verkopen aan projectontwikkelaars. En daarmee de schuld te vereffenen.
“Jongen, geld dat je niet hebt, kan je niet uitgeven.”
Die ouwe bleek gelijk te hebben. Mijn tekorten liepen op.

In het raadsvoorstel komt het woord ‘geheim’ 26 keer voor in diverse varianten. Waar heb ik dat eerder gehoord? Was dat niet bij de Floriade?
Jazeker.
We mogen niet alles weten. Dus kunnen we niet oordelen. “Je ziet pas wat de Floriade is als hij opengaat”, zei Floriadewethouder Jan Hoek van GroenLinks. En het werd een echec. GroenLinks heeft een vacature ‘wethouder’. Het zal toch niet waar zijn?

De raad zal zeker instemmen met het krediet van 51 miljoen. Die raad zit nog steeds bomvol Floriadepartijen. Het mes op de keel door het college is dat Amvest – als de raad niet akkoord gaat met het krediet– toch met een rechtszaak tegen de gemeente komt. De verwachting is dat Amvest die zaak dan op afstand zal gaat winnen.

Er komt een raadsenquête over het mislukken van de Floriade. Ik denk dat die Floriadepartijen nog wel een extra hoofdstuk aan de enquête kunnen gaan toevoegen.