De burger begrijpt er geen reet meer van

door | 15 maart 2024 | Blogs

Het debat afgelopen donderdag 14 maart over de gevallen coalitie was ‘moddergooien’ concludeerde mijn ex-werkgever Almere DEZE WEEK. En zo is het maar net.

Bij dit debat van donderdagavond paste louter rooie kaarten waar de VAR alleen maar in mee kon gaan. Het gevolg van al deze gestrekte benen op de enkels en vanachteren is dat de burger geen reet meer begrijpt van de politiek in Almere. Sterker nog, als dit niet snel stopt voorspel ik bij de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 een opkomstpercentage van 30 procent. Hooguit.

Van enige samenwerking in de raad is geen enkele sprake meer. Iedereen is het met iedereen oneens. Uitgestoken handen waren deze avond ver te zoeken.

Nu komt er weer een onafhankelijk verkenner die de boel op de rails moet gaan zetten. Leuke job, alsof je de NS moet helpen de verstopping op de lijnen op te lossen. Onbegonnen werk.

Volgens een aantal raadsleden staat Almere op de rand van de financiële afgrond. Het spaarpotje is verdampt en er is geen geld voor nieuw beleid. Laat staan voor het debacle van Oosterwold en de wijk Hortus op het Floriadeterrein. Dat kan alleen opgelost worden door geld te lenen.
“Leen nooit, jochie”, zei mijn oude vader, “geef alleen geld uit dat je hebt.”

Het wordt tijd dat de partijen geen partijpolitiek bedrijven, maar samen de boel op orde krijgen. Een raadsbrede inzet op de problemen lijkt de enige zinnige oplossing. Maar ik vrees met grote vreze. Eigenlijk snap ik er ook geen reet meer van.