De Almeerder is boos, altijd maar boos

door | 2 april 2019 | Blogs

 En, Almeerders hebben moeite met journalistiek…..

a.  Omdat ze het niet gewend zijn. De abonnementsdichtheid op landelijke kranten is laag in de stad. Het aantal abonnementen op opiniebladen is nog lager in Almere.

b. Als iemand een abonnement neemt op een krant of opinieblad, dan doet hij dat omdat hij zijn eigen mening er in aantreft. Lezers van de Groene Amsterdammer zijn andere lezers dan van de Panorama. (Die overigens ook bij de kapper is te lezen).

c. Er is 1 krant in Almere, dus die is al gauw de Kop van Jut. Staat je mening er niet in, dan is het een slechte krant. Staat je mening er wel in, dan is het een topblad.

Dat brengt me bij de reden van deze blog. Almeerders zijn vaak boos in hun reacties. (behalve als ADW over een nieuw biefstukrestaurant publiceert).
Schrijven we iets vanuit de Floriade dan krijgen we over ons heen dat de krant vóór dit project is (vaak met de toevoeging ‘geldverslindende’).
Schrijven we iets kritisch over de Floriade dan loopt de mailbox vol met kreten dat we ‘tégen de Floriade’ zijn.
Als we de mening van een politicus opschrijven, dan is dat in Almere altijd meteen ‘de mening van de journalist en de opinie van de krant.’

Vóór… of tégen… of gewoon opschrijven wat er gezegd is in de politiek… het betekent in Almere altijd… Boos.

Marcel schreef er de column ‘Boos’ over (zie hieronder).
En jawel hoor, boze, heel boze reacties.

Mensen zijn zo boos, dat ze met open, bloeddoorlopen ogen met het stoom uit de oren, in die journalistieke valkuil lopen.

Dus…. gebak op de redactie.

Boos

Door Marcel Beijer


Ik zou, zoals alle columnisten doen, graag willen schrijven over het fenomeen Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie (FvD).
Maar ik vrees de boze reacties.
Als ik namelijk schrijf dat ik begrijp waarom mensen FvD hebben gestemd, dan krijg ik Links Nederland over me heen.
Ze noemen me dan een haatzaaier en populist.
Maar als ik schrijf dat ik me ernstig zorgen maak over de verkiezingswinst van FvD zet Rechts Nederland me weg als lid van de elite.
En nog journalist ook!
Vorige week lieten we als redactie trendwatcher Adjiedj Bakas, iemand van de rechtervleugel, in de krant uitleggen hoe hij de rol ziet van Thierry Baudet.
‘Onbegrijpelijk dat deze man zijn mening op deze manier mag spuien’, reageerde Marcel Kolder (fan van GroenLinks) boos.
Waarom, meneer Kolder?
Moet Adjiedj zwijgen omdat hij een mening heeft die anders is dan die van u?
Een paar dagen later plaatste Rolf Hey op Facebook een boze emoticon onder een bericht dat mensen op het Stadhuisplein een Cirkel van Verdraagzaamheid hadden gevormd. Hoezo, meneer Hey?
Hoe kunt u nu boos zijn op iemand die voor verdraagzaamheid is?
Wat ik ook schrijf: er zal altijd iemand boos zijn.
Om boos van te worden.