Publicaties

Mijn redactiechef bij het Dagblad van Almere, Cor van Mulligen, spoorde mij aan om zó columns te schrijven dat ‘de ene helft van de lezers vóór mij was, en de andere helft tegen mij.’ Sterker nog, “ik wil opzeggingen”, riep hij uit.

Dat leverde inderdaad een leuk aantal opzeggingen van abonnees op, nog meer fantastische ingezonden brieven en vele ritjes naar Hilversum waar de Gooi- en Eemlander, de baas van Cor, zetelde. “Mienstra, we zijn weer eens ontsteld over je columns.”

Opzeggingen van abonnementen en een boze hoofdredacteur in Hilversum zorgden steevast voor gebak op de redactie in Almere.

Dit boek is een selectie van de columns die ik van 12 mei 1998 tot 12 mei 2018 schreef. Ik hoef me maar te bukken in Almere, en ik kan zo een onderwerp oprapen. Politiek, een petje achter het stuur, het thuisfront, vrouwen, boodschappen doen… onderwerpen te over.

In dit boek ontbreekt Buurman Karel niet. Mijn illustere – altijd enigszins benevelde – buurman fileerde iedere zaterdag aan zijn huisbarretje het Almeerse. Hij acteerde in 144 columns in het Dagblad van Almere en werd een lieveling van het lezerspubliek.

Ik schrijf columns voor Almere DEZE WEEK. Daarvoor deed ik dat in het Dagblad van Almere, de Gooi- en Eemlander en Almere Vandaag. Mijn carrière begon in een plaatselijk onderwijsblad.

Columnboek ‘Buurman Karel’ Robert Mienstra

‘Buurman Karel’ is het tweede deel in de reeks van mijn columnboeken. Het eerste deel is ‘Ik wil opzeggingen.’

Van 1998 tot 2002 schreef ik in het Dagblad van Almere 144 columns over mijn Buurman Karel uit Almere Haven. Een rondborstige Almeerder die van zijn hart geen moordkuil maakte.

Buurman Karel had in zijn huis een bar. Hij nodigde mij vaak uit aan de toog. Onder het genot van een duikbootje becommentarieerde hij de Almeerse politiek. Wat ik dan weer opschreef.
Duikbootje? Buurman Karel zette altijd een glas bier voor me klaar en een glaasje jenever. Dat glaasje jenever moest dan neergelaten worden in het bierglas: het spreekwoordelijke duikbootje.

Politici daar moest hij niks van hebben. Burgemeester Ouwerkerk was voor hem een blaaskaak die hij steevast ‘die dikke’ noemde. Kortom, Buurman Karel had het niet zo met de heren van de politiek.

Buurman Karel was dus mateloos populair bij onze lezers. Karel leeft niet meer. Maar zijn commentaren op het Almeerse zijn tijdloos. Vul voor een toenmalig onderwerp een actualiteit in… en je hoort Karel over het nu praten: “Almeerse politiek? Het is allemaal komedie.”

TumultDit boek schreef ik onder pseudoniem Daan Lagerwoudt samen met Sjoerd Lagerwoud.

Tumult op het Thorbecke-college beschrijft op een humoristische wijze de teloorgang van een middelbare school. De Leerlingen pikken het allemaal niet meer en bedenken stunt na stunt en doen daarmee de school op zijn grondvesten trillen. En met succes. Tumult op het Thorbecke-college is gebaseerd op gebeurtenissen die op een bestaande middelbare school in het midden van het land hebben plaats gevonden. N.B. Dit boek kan de lezers schokken. De auteurs zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen van het lezen van dit boek.
Support independent publishing: Buy this book on Lulu.

De leraar

Dit boekje over het ambacht van de leraar schreef ik in opdracht van de A&O-reeks.
Het boekje is niet meer in de winkel verkrijgbaar, maar wel nog in tal van openbare bibliotheken te leen.

 

 

 

 

 

Je went er nooit aan

Het boek ‘Je went er nooit aan’ schreef ik samen met auteur Marcel Beijer in opdracht van de Politie Flevoland.

In het boek vertellen 7 politie-agenten die bij ongevallen in Flevoland betrokken waren hun verhaal. Hoe beleef je de afhandeling van zo’n ongeval. Hoe ga je om met je emoties als agent en al prive-persoon? Een indrukwekkend document. Het boek wordt gebruikt bij politie-opleidingen.

 

Examenwerk

In de jaren ’90 schreef ik in c0-auteurschap een aantal boeken die gebruikt werden bij de examentraining Nederlands op de middelbare school.

 

 

 

 

 

BlauwwitKleine toegift: Lees Kraak en Klaver, het verhaal over mijn eerste trainingen in de jeugd van eredivisie-voetbalclub Blauw-Wit in 1962.
(Geheel links keeper Klaver, derde van links: Robert)